· 

SandD-art maakt unieke gepersonaliseerde producten met de Universal Laser van Widenhorn

In het Limburgse plaatsje Neer ligt naast de Lindeboom Bierbrouwerij een winkel met atelier in een pand waar jarenlang de plaatselijke drukkerij gevestigd was. De drukkerij is jarenlang van haar ouders geweest, nu heeft Sandra Geraedts hier haar intrek genomen met haar bedrijf SandD-art. Een bedrijf gespecialiseerd in persoonlijke echt originele cadeaus van hoge kwaliteit voor particulieren, scholen, bedrijven en andere instellingen.

 

“In 2015 ben ik vanuit hobbywerkzaamheden voor mezelf begonnen,” vertelt Sandra. “Ik had al 7 jaar in de grafische wereld gewerkt als ontwerpster. Doordat ik het werk niet meer fulltime kon combineren met mijn privé ben ik daarmee gestopt. Maar creatief bezig zijn, is altijd in me blijven zitten. Ik ben begonnen met het ontwerpen van hoezen voor radiators. Dat vond ik altijd zulke lelijke dingen in een huis. Door de research naar druktechnieken, voor deze hoezen, kwam ik er achter dat er veel meer mogelijk is. Ik besloot dan ook gauw om geen verwarmingshoezen meer te maken, wel heeft het de start gegeven voor mijn huidige bedrijf.”

 


Gepersonaliseerde producten
Als je de winkel binnenstapt dan zie je direct de enorme diversiteit aan producten die gepersonaliseerd kunnen worden; van vazen en hapjesplanken tot gedenktekens en urnen. Sandra vertelt over het begin van haar bedrijf. “Toen ik begon heb ik veel handmatig gedaan. Ik maakte bijvoorbeeld broodplanken met logo’s en die beschilderde ik helemaal handmatig. Daarnaast bewerkte ik veel producten van glas, zoals wijnglazen, snoeppotten, vazen, gedenktekens en spiegels. Zelfs dat deed ik allemaal handmatig en ondanks dat het een mooi resultaat gaf, was het erg arbeidsintensief.” Door de mooie producten groeide het werk voor Sandra steeds meer. Niet alleen voor particulieren die echt een bijzonder cadeau wilden laten maken, maar ook voor bedrijven die een mooi relatiegeschenk zochten. “Vooral de Carnavals- en Feestdagenperiode is de drukste tijd van het jaar voor mij. Dat is een tijd van het jaar dat iedereen elkaar wat extra’s wil geven. Ik maak veel producten met Limburgse spreuken en dat vinden niet alleen de Limburgers leuk, ook toeristen die spontaan mijn winkel binnenlopen. Dus naast dat we bijna alles persoonlijk maken, hebben we ook een behoorlijke diversiteit en aan standaard bijzondere cadeaus.

 


Lasergraveersysteem grootste investering
Tijdens een bezoek aan de Grafische Vakbeurs in 2016 is Sandra voor het eerst in contact gekomen met Lasergraveersystemen. “Ik deed zoals gezegd heel veel handmatig en mijn opdrachten namen steeds meer toe,” legt Sandra uit. “Op de Grafische Vakbeurs zag ik voor het eerst de mogelijkheden van Laser. In 2016 was die investering nog een maatje te groot, maar na twee jaar sparen en hard werken, ben ik me opnieuw gaan oriënteren op de beschikbare systemen in Nederland. Ik ben bij vrijwel alle belangrijke leveranciers in Nederland langs gegaan voor een demonstratie met mijn eigen producten en materialen.” Na een gedegen onderzoek werd gekozen voor de Universal Laser VLS3.60 van Widenhorn. “De machine had de beste kwaliteit voor een mooie prijs en nog belangrijker al mijn producten kon ik ermee maken. Een productrange van mij zijn ronde glazen producten in alle soorten en maten. Die konden allemaal in de machine met één en dezelfde rotatie-as. Het mooie is ook dat ik voor de verschillende maten ook weer zelf mallen kan snijden op de machine.”


Mogelijkheden met laser zijn eindeloos
In één dag werd het Universal lasersysteem met passend BOFA Filtersysteem geleverd door Widenhorn en kon de productie starten. De machine is voorzien van een eigen software systeem met complete materialenbibliotheek. Je hoeft enkel maar je ontwerp uit bijvoorbeeld Adobe Illustrator naar de machine te sturen en het juiste materiaal en dikte te kiezen. De machine zorgt dan dat de instellingen direct goed staan voor het lasersnijden, -markeren, -graven en photo imaging. Sandra was vanaf het begin direct enthousiast over de machine. “De machine staat er inmiddels ruim 2 jaar en hij heeft aan al mijn verwachtingen voldaan. Ik kon er direct volop mee werken, want de machine is makkelijk in gebruik. De parameters die in de materialen database staan zijn al goed, maar als je ze wil aanpassen kan je dat eenvoudig doen om het resultaat nog meer eigen te maken. Ik verwerk nu veel hout, textiel en glas, maar wil ook wat andere materialen gaan bewerken, zoals bijvoorbeeld metalen markeren. Over de service van Widenhorn ben ik ook dik tevreden. Als je zoveel uren maakt met de machine, heb je ook goede ondersteuning nodig en die krijg ik. Inmiddels heb ik zelfs een tweede Universal Laser aangeschaft van het type VLS6.60. Deze is nog een slag groter en zo kan ik nog meer produceren en de toenemende drukte goed aan!” 


Ondernemen in Coronatijd
Inmiddels heeft SandD-art een hele brede klantenkring opgebouwd. Particulieren komen vaak terug als ze eenmaal een origineel cadeau hebben gekocht. “Als er iemand gaat trouwen of er is een baby geboren komen ze vaak met het kaartje, zodat ik er een origineel cadeau van kan ontwerpen.” In de Coronatijd is de winkel een tijd gesloten geweest. Daardoor was het zeker wat rustiger, maar SandD-art beschikt ook over een enorm uitgebreide webshop. Daar kunnen klanten veel verschillende mogelijkheden vinden en direct online bestellen. Deze tijd heeft ook nieuw werk gebracht. “Ik ontwerp ook nog steeds drukwerk en folders. Daardoor heb ik voor restaurants coronaproof menukaarten in de vorm van placemats gemaakt. Daaruit voort komt dan ook regelmatig veel meer, zoals glazen met logo, hapjesplanken en allerlei accessoires voor op tafel. Inmiddels loopt het gelukkig weer goed door. En voor de feestdagen kan ik ook van alles ontwerpen. Toch leuk om je kersttafel thuis helemaal af te maken.” 


Een uniek kerstpakket
Ondanks dat er enorm veel soorten kerstpakketten verkrijgbaar zijn, komt het allemaal toch wel op hetzelfde neer en is het ook niet echt persoonlijk. Om die reden heeft SandD-art een persoonlijk kerstpakket ontwikkeld, zodat iedere medewerker van een bedrijf een echt uniek kerstgeschenk krijgt welke met zorg is ontwikkeld en tijdloos blijft. Door de hoogwaardige machines die SandD-art gebruikt is veel mogelijk. Er zijn standaard pakketten, maar dat kan eenvoudig aangevuld worden met eigen ideeën. En dat allemaal optimaal geproduceerd met de geleverde machine van Widenhorn.